Σχετικά άρθρα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΡΑΝΑ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Τετάρτη, 25 Μάιος 2016 07:03 | |||
Κατερίνα Βρανά «About Sex»: Ένα stand-up για φλογερούς θεατές Γέννημα-θρέμμα Ελληνίδα που από το 2000 ζει στο εξωτερικό με βάση της, το Λονδίνο. Έχει ζήσει στην Ινδία και έχει κάνει παραστάσεις σε Αγγλία, Ελλάδα, Αμερική και Αυστραλία. Έκανε σπουδές υποκριτικής αλλά την κέρδισε ο κωμικός αυτοσχεδιασμός. Το πρώτο της σόλο σόου "Feta with the Queen" απέσπασε πολύ καλές κριτικές και το CNN την κατέταξε στην λίστα «Γυναίκες Κωμικοί Που Πρέπει Να Δείτε». Η παράσταση ήταν soldout σε 3 χώρες ενώ παιζόταν σε δύο γλώσσες.Η κριτική στην Αυστραλία την αποθέωσε με πέντε αστέρια (Broadway Baby, Three weeks, Everything Theatre ). Έχει παρουσία σε θεατρικές παραγωγές στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου & σε ταινίες μικρού μήκους σε Ελλάδα και Αγγλία ενώ ταυτόχρονα έχει συνεργαστεί με τους Αγγλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς BBC και Channel 4. Η Ελλάδα την κράτησε κοντά της για μια ολόκληρη χρονιά με τη "Φέτα με τη βασίλισσα" χαρίζοντάς της, την μια soldout βραδιά μετά την άλλη!Και τώρα, έναν χρόνο μετά, η Κατερίνα, μας κάνει να ξεκαρδιζόμαστε από τα γέλια με τη νέα της παράσταση «About Sex» που παίζεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στο Θέατρο 104, μέχρι και τις 10 Ιουνίου.
Το ιδιαίτερα γαργαλιστικό θέμα του σεξ έχει πολλές αποχρώσεις. Ποιες είναι αυτές που ευνοούν το γέλιο; Ουουουουου... σχεδόν ό,τι έχει να κάνει με το σεξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βγάλει γέλιο! Είναι κάτι που το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων το έχει κάνει και είναι συγχρόνως φοβερά προσωπικό και τελείως δημόσιο ενώ στην ουσία του ξεπερνάει σύνορα και πολιτιστικές διαφορές. Από την πρώτη φορά στο πώς αλλάζει όταν είσαι χρόνια με κάποιον, από τους μύθους γύρω απ’ αυτό όταν δεν ξέρεις στο να φτάνεις να το χρησιμοποιείς για να γνωρίσεις κάποιον καλύτερα, προσφέρει τόσα μα τόσα θέματα που μπορείς να σκαλίσεις για να βγει μια άκρως διασκεδαστική παράσταση!
Έχοντας δύο διαφορετικές πατρίδες, τι διαφορές βλέπεις ανάμεσα στο βρετανικό χιούμορ και στον τρόπο που γελάνε οι Έλληνες; Αυτό το λέω όπου βρεθώ κι όπου σταθώ… Η βασική διαφορά δεν είναι στο πώς γελάνε ή με τί γελάνε αλλά στο πόσο εξοικειωμένοι είναι με το είδος κωμωδίας που τους παρουσιάζεις. Το stand-up, για να φέρω παράδειγμα το συγκεκριμένο είδος, στην Αγγλία είναι μέρος της κουλτούρας τους όσο είναι στην Ελλάδα, η επιθεώρηση. Οπότε ξέρουν τις νόρμες, την φόρμα, πώς λειτουργεί και μπορείς να παίξεις πολύ με το κοινό. Στην Ελλάδα αυτό το άμεσο είδος κωμωδίας στο οποίο υπάρχουν απλώς ένας άνθρωπος κι ένα μικρόφωνο που μοιράζεται εμπειρίες μαζί σου με αστείο, χιουμοριστικό τρόπο, είναι ακόμα σχετικά άγνωστο. Ο κόσμος δεν το ξέρει και δεν το έχει συνηθίσει οπότε κάθε παράσταση λειτουργεί και ως εισαγωγή στο stand-up για ένα κομμάτι του κοινού. Αυτό σημαίνει ότι έχεις μια περίοδο προθέρμανσης πριν αρχίσουν τα μεγάλα γέλια, κάτι που δεν συμβαίνει στην Αγγλία ή στην Αμερική ας πούμε.
Τι είναι χειρότερο; Ολιγάριθμο κοινό ή ψυχρό κοινό; Ψυχρό κοινό. Με διαφορά. Έχω παίξει και σε τρεις (ναι, ΤΡΕΙΣ!) ανθρώπους και η παράσταση πήγε τέλεια γιατί ήταν και οι τρεις μες στο κέφι και γελούσαμε όλοι μαζί, συνέχεια, και αυτοί κι εγώ! Το ψυχρό κοινό είναι δύσκολο πράγμα. Για μένα το stand-up είναι σαν να σε έχω καλέσει στο σπίτι μου για να σε φιλέψω κατιτίς και να τα πούμε. (Καλά, κυρίως εγώ να σου πω, αλλά καταλαβαίνεις τί θέλω να πω) Το ζητούμενο είναι να είμαστε χαλαροί και βολικά και να περάσουμε καλά όλοι μαζί. Αν έρθεις στο σπίτι με μούτρα ή χωρίς κέφι, θα δυσκολευτεί να «δέσει» η παρέα και θα μας πάρει ώρα να ζεσταθούμε και να βρεθούμε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος χαλάρωσης και δεκτικότητας.
Πως αισθάνεται ένας κωμικός όταν σε κάποια τολμηρά σημεία της περφόρμανς το κοινό ή κάποιοι από το κοινό αντιδρούν με αμηχανία, οργή ή χλευασμό; Καλά, είναι πολύ διαφορετικές αυτές οι αντιδράσεις. Στην τωρινή μου παράσταση για το σεξ, η αμηχανία είναι σχεδόν αναμενόμενη. Κάποιος κόσμος δεν θα νιώσει πολύ βολικά όταν μπω σε λεπτομέρειες για το σεξ. Αλλά είναι έτσι φτιαγμένη η παράσταση που και άβολα να νιώσει κάποιος, θα υπάρξει πολύ γρήγορα κάποιο αστείο που θα τον χαλαρώσει. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που δεν θα νιώσουν ποτέ βολικά με αυτό το θέμα, και μ’ αυτούς δεν μπορώ να κάνω κάτι, είναι εκτός των δυνάμεών μου να το αλλάξω. Κι αυτό είναι αλήθεια και για τις περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις. Όταν πρωταρχίζεις να κάνεις standup, στην πρώτη αρνητική αντίδραση του κοινού, παγώνεις. Κάτι μέσα σου αρχίζει και αργοπεθαίνει. Ε, με τα χρόνια και την εξάσκηση και την πείρα, μαθαίνεις να μην σε επηρεάζει τόσο πολύ αυτό. Ιδίως η αμηχανία ή η έλλειψη γέλιου. Με την οργή και τον χλευασμό νομίζω πάντα έχεις θέματα και είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις. Στην Αγγλία κάποιος μεθυσμένος θεατής τσαντίστηκε μ’ έναν φίλο μου κωμικό, από το πουθενά όμως, και του πέταξε ένα ποτήρι! Καθ’ ότι μεθυσμένος, αστόχησε και το ποτήρι χτύπησε τον τοίχο, αλλά έσπασε και κομματάκια γυαλιού πετάχτηκαν και καρφωθήκανε στην πλάτη του φίλου μου. Ε, αυτό πώς να το χειριστείς... Οι σεκιουριτάδες του κλαμπ τον πέταξαν έξω τον μεθυσμένο κύριο αλλά ο φίλος μου ταράχτηκε αρκετά. (Να σημειώσω ότι αυτά δεν συμβαίνουν εδώ. Και νομίζω θα ήταν πολύ δύσκολο να συμβούν εδώ.)
Πως ένα αστείο, το ίδιο αστείο, γίνεται ξεκαρδιστικό ή αδιάφορο; Τώρα τι έπιασες κι εσύ... Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Έχει να κάνει με τον κωμικό και πώς θα το πει, με το κοινό αν είναι έτοιμο και δεκτικό και υπάρχει πάντα και το να είναι καλά διαμορφωμένος ο χώρος. Στην Ελλάδα που ο κόσμος ακόμα δεν ξέρει τί ακριβώς είναι το stand-up, νομίζουν ότι μπορούν να σου δώσουν ένα μικρόφωνο, όπου και να’σαι, όπου και να ‘ναι το κοινό, κι εσύ ν’ αρχίσεις να μιλάς κι ό κόσμος να γελάει. Αλλά δεν λειτουργεί έτσι. Δεν είναι σαν την live μουσική, όπου μπορείς και να τριγυρνάς και στο κοινό με μια κιθάρα τραγουδώντας. Είναι ένα είδος παράστασης που απαιτεί την αδιάσπαστη προσοχή του κοινού. Οπότε παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο και το πώς είναι καθισμένο το κοινό και πόσο καλά σε βλέπουν και σε ακούνε. Αν δεν είναι εντάξει ο χώρος, όσο αστεία και να είναι τα κείμενα, δεν θα πιάσουν. Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο χώρος.
Τι θα επιθυμούσες περισσότερο στη ζωή σου (εκτός από το σεξ); Καλύτερη οργάνωση χρόνου. Το έχω πάει σερί από τα τέλη του 2012 και με τα συνεχόμενα ταξίδια και τις μετακινήσεις, είμαι συχνά στο τρέχα-και-δεν-προλαβαινεις και θα ήθελα λίγο να βρω χρόνο να πάρω μια ανάσα και να οργανωθώ καλύτερα.
Ποια είναι η ευεργετική επίδραση του σεξ πάνω μας (εκτός από τις αρετές του ως σπορ και μέσου ηδονής); Εκτονώνεσαι, σου φτιάχνει την διάθεση, σε ηρεμεί, αυξάνει τις ενδορφίνες, και σου αυξάνει και την αίσθηση συντροφικότητας νομίζω. Πολλά καλά. Το σεξ και το χιούμορ πιστεύω θα μας σώσουν.
Οι κλειστές, συντηρητικές κοινωνίες (όπως ας πούμε σε κάποιες αραβικές χώρες) πως γίνεται να εκδηλώνονται σεξουαλικά με πολύ περισσότερη θέρμη από τις πιο ανεκτικές όπως η Σουηδία ή η Ελβετία; Δεν ξέρω τι να απαντήσω γιατί δεν ξέρω τι ισχύει και τι όχι. Οι περισσότερες αραβικές χώρες έχουν τρελό θέμα γύρω από το σεξ κατά την γνώμη μου και το αντιμετωπίζουν με πολύ αντιπαραγωγικό τρόπο. Και στο κάτω-κάτω δεν νομίζω ότι είναι τόσο θέμα χώρας όσο ιδιοσυγκρασίας του κάθε ατόμου. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και κρύοι Μεσόγειοι και καυτοί Σκανδιναβοί ή Κινέζοι.
Μια γυναίκα είναι πιο ερωτική όταν καλύπτει ή όταν αποκαλύπτει (όχι μόνο ενδυματολογικά); Νομίζω ανάλογα με το που και πότε και σε ποιον. Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι καλό είναι ν’ αφήνεις και πράγματα στη φαντασία του αλλουνού.
Ένας άντρας είναι πιο ερωτικός όταν προκαλεί ή όταν αμύνεται; Εγώ βρίσκω τον άντρα πιο ερωτικό όταν ξέρει τί θέλει. Όταν λειτουργεί με σιγουριά, άσχετα με το αν προκαλεί ή αμύνεται. Τι είναι αυτό που ερεθίζει ερωτικά τους άντρες και τι αντίστοιχα αυτό που ερεθίζει τις γυναίκες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δικά σου γούστα; Όπως λέω και στην παράσταση, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Εγώ είμαι της άποψης ότι η αυτοπεποίθηση είναι πολύ ερωτικό στοιχείο για όλα τα φύλα.
Η διαστροφή είναι μια τολμηρή επιλογή ή προϊόν ψυχοπάθειας; Πια έχει αλλάξει το τι θεωρείται διαστροφή. Μ’ αρέσει πάρα πολύ το ρητό «Στο σεξ φετίχ είναι να χρησιμοποιείς ένα πούπουλο, διαστροφή είναι να χρησιμοποιείς όλη την κότα». Αν πας για την κότα πχ. θα έλεγα ότι μάλλον έχουμε πρόβλημα. Ίσως όχι φουλ ψυχοπάθεια, αλλά σίγουρα υπάρχουν θέματα.
Μίλησέ μου για την περφόρμανς «Φέτα Με Την Βασίλισσα» Η «Φέτα Με Την Βασίλισσα» ήταν η πρώτη μου σόλο παράσταση που έκανα και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και ασχολείται με τις εμπειρίες μου ως Ελληνίδας στο εξωτερικό. Με το πώς νιώθει κανείς μετά από χρόνια ζωής έξω, τί αλλάζει, τί δεν αλλάζει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, τί σου λείπει, τί δεν σου λείπει, πώς αλλάζει η οπτική σου γωνία όσον αφορά τα στερεότυπα, πόσο επηρεάζεται η ταυτότητά σου. Πήγε πολύ καλά, την πήγα σε διάφορα φεστιβάλ σε Αγγλία κι Αυστραλία κι έκανε soldout, απέσπασε πάρα πολύ καλές κριτικές και είχε πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό. Ιδίως όταν το κοινό ήταν μείγμα από διαφορετικές εθνικότητες. Εκεί απογειωνόταν! Tην αγαπάω τη Φέτα και χαίρομαι ακόμα να την «κάνω», μ’ αρέσει που παραμένει επίκαιρη.
Πες μου ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου; Ποιους θα σκανδαλίσεις και θα κάνεις να ξεκαρδιστούν στα γέλια στην πορεία; Τώρα έχω τις τελευταίες παραστάσεις του About Sex. Μετά οργανώνουμε με τo Gazi Comedy Club και το Θέατρο 104 μια πενταήμερη φιέστα κωμωδίας, 12-16 Ιουνίου, για να γιορτάσουμε το πόσο καλά πήγαν όλες οι παραστάσεις stand-up φέτος. Έχουμε αρχίσει τις προετοιμασίες τώρα και είμαι φουλ ενθουσιασμένη! Επίσης κοιτάζω τώρα αν θα πάω πουθενά για παραστάσεις τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, να σκανδαλίσω κόσμο καλοκαιριάτικα κι από χειμώνα ξεκινάνε πάλι τα ταξίδια, ελπίζω για την Ινδία αυτή την φορά.
|