Σχετικά άρθρα
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΕΥΗ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Σάββατο, 25 Ιούνιος 2016 06:55 | |||
Θεατρική Ομάδα «Σκευή» Είδομεν(η) Ξενίου γη Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 20:45 & Τρίτη 14 Ιουνίου στις 22:00Στο πρωτότυπο έργο "Είδομεν(η) Ξενίου γη" μέσα από τον ποιητικό λόγο αναδεικνύεται η έννοια του ανθρώπου - πρόσφυγα και της ανάγκης δημιουργίας μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής των εθνών. Με επίκεντρο του έργου τον άνθρωπο ως σύγχρονο ικέτη γινόμαστε θεατές ή συμμέτοχοι(;) στις συγκρούσεις του πολιτικού πεδίου λήψης αποφάσεων που ορίζουν την ανθρώπινη τύχη.
Πως πήρε το όνομα της η ομάδα και πως συναντηθήκατε; Με τα παιδιά της ομάδας συναντηθήκαμε στην Δραματική Σχολή Ίασμος και από συμμαθητές γίναμε φίλοι που απολάμβαναν την συνεργασία μεταξύ τους. Βρήκαμε κοινά σημεία στον τρόπο δουλειάς, κοινές ιδέες και επιθυμίες που μας συνέδεσαν. Η δημιουργία της ομάδας ήρθε ως φυσική ροή, γιατί ομάδα είναι ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων που τους ενώνει ένας κοινός στόχος, που έχουν την ανάγκη να μιλήσουν για το ίδιο πράγμα, που τους συνδέει ένα κοινό όραμα. Το όνομα της ομάδας δεν βρέθηκε τυχαία. Η λέξη «σκευή» συνδέεται άμεσα με την έννοια του θεάτρου και για εμάς έχει διττή σημασία: είναι το εξωτερικό περίβλημα, τα ρούχα, τα αντικείμενα, είναι όμως και το εσωτερικό φορτίο που φέρει ο ηθοποιός. Η δική του αποσκευή.
Με τι κριτήριο διαλέξατε το θέμα της περφόρμανς; Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βάλλεται από οικονομική δυσχέρεια, από πολιτικές σκοπιμότητες, από ανεργία και εξαθλίωση, από ακραίες ιδεολογίες. Παρακολουθώντας όμως την επικαιρότητα μπορείς να διαπιστώσεις ότι υπάρχει κάτι ανέγγιχτο στον χρόνο, αυτό το ξεχωριστό που μας διακρίνει ως λαό από τα αρχαία χρόνια: Η φιλοξενία. Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν τις ακτές μας με τον τρόμο του πολέμου που άφησαν πίσω τους και ανάγκη για ελπίδα, την ελπίδα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να ζήσουν ειρηνικά. Απέναντι σε αυτή την τραγικότητα του ανθρώπου, ουδείς μπορεί να μείνει ασυγκίνητος και ιδιαίτερα οι άνθρωποι του θεάτρου. Το θέμα της παράστασης είναι κατ’ ουσίαν ο ίδιος ο άνθρωπος.
Τι πιστεύετε για τις ομάδες στη χώρα μας και με ποιο τρόπο συνεισφέρουν στην εξέλιξη της θεατρικού μας τοπίου; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ομάδες κάνουν την εμφάνιση τους στο θέατρο. Νέα παιδιά με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά επιδιώκουν να πουν μια ιστορία μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική ματιά δουλεύοντας συλλογικά - η ομαδικότητα και η πολυφωνία στο θέατρο είναι απαραίτητα στοιχεία. Κάποιες φορές ωστόσο επαναπαύονται σε ένα αποτέλεσμα που κινείται στο χώρο του ερασιτεχνικού χάνοντας τόσο τον στόχο όσο και την πορεία της εξέλιξης τους. Εντούτοις θεωρώ ότι οι ομάδες μπορούν να αναζωογονήσουν την θεατρική πραγματικότητα και με την ομαδική δημιουργικότητα μπορούν να την οδηγήσουν ξανά στο αρχετυπικό του θεάτρου, στη γέννηση του, κοντά στον χορό της τραγωδίας και στην ύπαρξη της προσωπικότητας μέσα στο σύνολο.
Πως αντιμετωπίζετε τα έξοδα της παραγωγής και τι θα επιθυμούσατε σαν ενίσχυση από το κράτος στην προσπάθεια σας; Τα έξοδα καλύπτονται αποκλειστικά από την ομάδα. Ειδικά στην σημερινή εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει μια ομάδα οικονομικού πόρους. Αυτή η οικονομική δυσπραγία μπορεί να έχει δυο αποτελέσματα: η μία περίπτωση και πιο σημαντική είναι εκείνες οι στιγμές που όταν δεν έχεις αυτό που χρειάζεσαι αναγκάζεσαι να γίνεις εφευρετικός και δημιουργικός επί σκηνής ανακαλύπτοντας συχνά νέους δρόμους έκφρασης. Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη περίπτωση κατά την οποία μια παράσταση να μην μπορεί να φτάσει το επίπεδο του επαγγελματικού ή ακόμη η έλλειψη μέσων να αποτελεί τροχοπέδη στην δημιουργικότητα. Ασφαλώς το κράτος θα μπορούσε να υποστηρίξει τις νέες ομάδες και φυσικά τότε τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και θα τους έδινε μεγάλη ώθηση. Παρολ’ αυτά μπορείς να κάνεις θέατρο, χωρίς τίποτα. Αυτή είναι και η μαγεία του. Αρκεί ένας ηθοποιός, ένας θεατής και ένα φως.
Μιλήστε μου για το Off-Off και το Επί Κολωνώ Το πλήθος των νέων ομάδων που αναζητούν μια ευκαιρία παρουσίασης, έχει δημιουργήσει αντίστοιχα και ένα πλήθος θεατρικών φεστιβάλ νέων ομάδων. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για την πραγματικότητα της χώρας αλλά συγχρόνως και «επικίνδυνο» όταν γίνεται με στόχο την εκμετάλλευση των νέων ομάδων και όχι την επί της ουσίας υποστήριξη και ανάδειξη τους. Ευτυχώς το Off-Off Athens Φεστιβάλ αποτελεί ένα πολύ οργανωμένο θεατρικό γεγονός μέσα από το οποίο οι ομάδες απολαμβάνουν των ευκαιριών που ζητούν για την παρουσίαση της δουλειάς τους. Με πλήρη υποστήριξη προβολής στα μέσα ενημέρωσης, με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό στο θέατρο. Δεν είναι τυχαίο ότι διοργανώνεται για 8η χρονιά, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι ο φορέας που το διοργανώνει είναι το Θέατρο «Επί Κολωνώ», στόχος του οποίου είναι πέραν του φεστιβάλ, και η "θεατρική φιλοξενία" παραστάσεων νέων ανθρώπων μέσα στο ρεπερτόριο του. Αυτή είναι η φιλοσοφία και το θεατρικό του στίγμα: νέες δουλειές, νέοι καλλιτέχνες, φρέσκιες ιδέες.
Ποια είναι η γραμμή της ομάδας και με ποιο τρόπο θα την εξελίξετε στην πορεία; Με την ομάδα δουλεύουμε κυρίως με αυτοσχεδιασμούς και με επιμονή στον λόγο. Δεν αρκεί μόνο η εικόνα και η αίσθηση. Ο θεατής πρέπει να ακούσει το κείμενο, να περάσει κάτω η ιστορία και τα μηνύματα της όχι με τρόπο διδακτικό αλλά ως ανοιχτά ερωτήματα. Σκέψεις που μπορεί να πάρει μαζί του, εικόνες. Χρειάζεται να νιώσει, να συγκινηθεί, δηλαδή να μετακινηθεί ψυχικά. Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα, δημιουργία κι αυτό είναι κάτι το ευμετάβλητο. Δεν μπορεί κανείς να προδιαγράψει την εξέλιξη αλλά μπορεί να στοχεύσει στην σταδιακή ωρίμανση τόσο στην τεχνική όσο και στις ιδέες αλλά πάντοτε μέσα από την δημιουργικότητα.
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Ματκάρη Παίζουν: Ρένα Βασιλειάδου, Σίσσυ Γκυρτή, Ιωάννα Κοσσένα, Μάριος Σακκάς, Μηνάς Σπανάκης, Μάνος Τσεκούρας Το trailer της παράστασης:https://www.youtube.com/watch?v=pvU-t54CdNU Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 28 Μαΐου έως 28 Ιουνίου 2016 με συμμετοχή 31 θεατρικών σχημάτων Η διάρκεια κάθε παράστασης δεν θα υπερβαίνει τα 60 λεπτά. Εισιτήριο: Η γενική είσοδος είναι 5,00€ για τη μία παράσταση Ώρα έναρξης: καθημερινά στις 20:45 για την πρώτη παράσταση Doors Open at: 19:30 Δείτε το trailer του φεστιβάλ: https://youtu.be/g584jSlkGMc Επί Κολωνώ» (Κεντρική σκηνή) Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94 Κολωνός (Σταθμός Μετρό: Μεταξουργείο) Τηλέφωνο: 2105138067
ΟΜΑΔΑ ΣΚΕΥΗ
Αφροδίτη Ματκάρη Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης και Ηθοποιός, απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής ΙΑΣΜΟΣ, με σπουδές Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Μεταπτυχιακές σπουδές Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπλέον είναι Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού MBA του Nottingham Trent University. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ: - GRexit – Μάρτιος 2015 - Πάσχουσα Πολιτεία – Ιούλιος 2015 - Είδομεν(η) Ξενίου γη – Μάρτιος 2016 ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ: - GRexit (40’) – Μάρτιος 2015 – Φεστιβάλ Τρόμου - GRexit (70’)– Οκτώβριος 2015 – Θέατρο Παραμυθίας - Είδομεν(η) Ξενίου γη (45’) – Ιούνιος 2016 – Θέατρο Επί Κολωνώ –OffOffAthensFestival ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Η πρώτη της συγγραφική και σκηνοθετική δουλειά με το έργο «GRexit» απέσπασε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Έργων Τρόμου τον Μάιο 2015 (μεταξύ 35 συμμετοχών) από 20μελή κριτική επιτροπή και κοινό. Στην εμπειρία της ως ηθοποιός συμπεριλαμβάνεται η ερμηνεία της: στον ρόλο της πεθεράς στο έργο «Το χέρι του σκοτωμένου» του Π. Πρεβελάκη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο 2013.
Ρένα Βασιλειάδου Γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό. Είναι προπτυχιακή σπουδάστρια του τμήματος διοίκησης οικονομίας και επικοινωνίας πολιτιστικών και τουριστικών μονάδων με κατεύθυνση στη μουσικολογία (πρώην μουσικολογία, μουσιογραφία και σχεδιασμού εκθέσεων). Σε μικρή ηλικία συμμετείχε στους πανελληνίους θεατρικούς μαθητικούς αγώνες με το έργο “Η λυγερή και ο χάρος” όπου απέσπασαν το πρώτο βραβείο. Συμμετείχε στο πανελλήνιο σεμινάριο δράματος με το έργο Mατωμένος γάμος του Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα ( σκην. Αργυρώ Γεωργίου Αποστολίδου). Παρακολούθησε το βιωματικό σεμινάριο της Λυδίας Κονιόρδιου. Στο θέατρο έπαιξε σε παραστάσεις όπως: Ματωμένος Γάμος ( σκην. Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, θέατρο Απόλλων). Όνειρο καλοκαιρινής νύχτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (σκην. Αργυρώ Γεωργίου Αποστολίδου, θέατρο πνευματικό κέντρο Άργους Ορεστικού). Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Μποστ (σκην. Αργυρώ Γεωργίου Αποστολίδου, θέατρο πνευματικό κέντρο Άργους Ορεστικού). Καυγάδες στην Κιότζα του Κάρλο Γκολντόνι ( σκην. Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, θέατρο Απόλλων). Τα κόκκινα φανάρια του Αλέκου Γαλανού ( σκην. Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, θέατρο Απόλλων).
Σίσσυ Γκυρτή Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «ΙΑΣΜΟΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ». Επιπλέον, είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά στο τμήμα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό θέατρο και έλαβε μέρος σε παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2ου Ενιαίου Πειραματικού Σχολείου Αθηνών. Η πρώτη της επαγγελματική παράσταση ήταν «Η Αυλή Των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη στο Θέατρο «Κνωσός». Επίσης, έχει εργαστεί και ως βοηθός σκηνοθέτη, φωτιστής, ηχολήπτης στο πλευρό του Αλέξανδρου Κοέν στην παράσταση «Βάσσα Ζελεσνόβα» του Μαξίμ Γκόρκι στο θέατρο Altera Pars με πρωταγωνιστές τους: Μίνα Χειμώνα, Αντώνη Ραμπαούνη, κ.α. Τέλος στην τηλεόραση είχε συμμετοχή στην ταινία «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.
Ιωάννα Κοσσένα Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής ‘Ιασμος. Επιπλέον είναι πτυχιούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής κ Ψυχολογίας. Ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό θέατρο, υπήρξε μέλος της θεατρικής ομάδας ‘ Θεατροδίνη’ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και έλαβε μέρος στις παραστάσεις της ομάδας. Μετά την αποφοίτηση της από τη Δραματική Σχολή έλαβε μέρος στις παραστάσεις : Μάιος 2015 Συμμετοχή στο Φεστιβάλ 10 έργα τρόμου θέατρο Παραμυθίας με το έργο 'Grexit', Θεατρική Ομάδα 'Σκευή' , Σκηνοθεσία-Κείμενο: Αφροδίτη Ματκάρη, α’ βραβείο κοινού κ κριτικής επιτροπής καλύτερη παράσταση. Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2015 Grexit (Πάσχουσα Πολιτεία), Θέατρο Παραμυθίας Θεατρική Ομάδα ‘’Σκευή’’ , Σκηνοθεσία-Κείμενο: Αφροδίτη Ματκάρη, Κίνηση : Άρτεμις Ιγνατίου. Φεβρουάριος-Απρίλιος 2016, Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά . Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μάριος Σακκάς Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Ίασμος. Πρώτη εμφάνιση στο θέατρο στην παράσταση Βάσσα Ζελεσνόβα του Μαξίμ Γκόρκι (σκην. Αλέξανδρος Κοέν, θέατρο Altera Pars). Ακολούθησαν Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας του Φρήντριχ Ντύρρενματ (σκην. Αλέξανδρος Κοέν, θέατρο Βεάκη) και Φάουστ του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (σκην. Κατερίνα Ευαγγελάτου, θέατρο ΟΜΜΘ). Συμμετείχε στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας για τους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο (χορ. Άρτεμις Ιγνατίου).
Μηνάς Σπανάκης Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Διπλωματούχος της σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. Ολοκλήρωσε το Α έτος στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών. Συμμετείχε σε παραστάσεις ως μέλος της θεατρικής ομάδας του δήμου Ν. Καζαντζάκη και της θεατρικής ομάδας ΕΜΠ. Έλαβε μέρος στην παράσταση «Κ», του Τσιμάρα Τζανάτου σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Μάιος 2015 Συμμετοχή στο Φεστιβάλ 10 έργα τρόμου θέατρο Παραμυθίας με το έργο 'Grexit', Θεατρική Ομάδα 'Σκευή' , Σκηνοθεσία-Κείμενο: Αφροδίτη Ματκάρη, α’ βραβείο κοινού κ κριτικής επιτροπής καλύτερη παράσταση. Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2015 Grexit (Πάσχουσα Πολιτεία), Θέατρο Παραμυθίας Θεατρική Ομάδα ‘’Σκευή’’ , Σκηνοθεσία-Κείμενο: Αφροδίτη Ματκάρη, Κίνηση:Άρτεμις Ιγνατίου.
Μάνος Τσεκούρας Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Ηθοποιός, απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής σχολής ΙΑΣΜΟΣ. Στην εμπειρία του ως ηθοποιός συμπεριλαμβάνεται η ερμηνεία του: Στον ρόλο του Κινησία από το έργο (Λυσιστράτη) όπου και του απονεμήθηκε τα βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ ερασιτεχνικών ομάδων του Δήμου Ζωγράφου Έτος 2013. Στον ρόλο του συγγραφέα στο έργο ο (Τρύπιος Κούβας και τα δώδεκα παραμύθια )σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Στον ρόλο της γιαγιάς στο έργο (to μπεεε or not to μπεεε). Και σε πολλές παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας. Είναι Σεφ ζαχαροπλάστης εγκεκριμένο Μέλος της λέσχης chef club. 8
|