Σχετικά άρθρα
ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Κυριακή, 13 Ιούνιος 2010 14:25 | |||
Σημείο Μηδέν Μετεωριζόμενοι στα ελκυστικά τοπία του μηδενός
Ερευνούμε την μη καθημερινή πλευρά του σώματος, το σώμα που δεν ομοιάζει με τον εαυτό του, που δεν αναπαριστά αποκλειστικά τον εαυτό του. Μιλήστε μου για την ως τώρα πορεία σας. Η θεατρική ομάδα Σημείο Μηδέν ιδρύθηκε το 2008 με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης “Στη Σωφρονιστική Αποικία” του Φρανς Κάφκα. Πρόκειται για ένα διήγημα που παρουσιάστηκε , σε δραματοποιημένη μορφή, στα παλιά κρατητήρια της Gestapo, στο κέντρο της Αθήνας, για δύο θεατρικές σεζόν, το 2009. Η επόμενη δουλειά μας ήταν το “Όπως σας αρέσει” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που ανέβηκε στο Studio Κινητήρας από τον Γενάρη μέχρι τον Μάη του 2010. Επίσης η ομάδα πήρε μέρος στο πρόσφατο forum σύγχρονης δραματουργίας του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ με το έργο “Κασσάνδρα” του Sergio Blanco. Παράλληλα, ορμώμενοι από την θεματολογία των έργων με τα οποία καταπιαστήκαμε, οργανώσαμε δύο συμπόσια στους χώρους διεξαγωγής των παραστάσεών μας, στα οποία συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί, θεατρολόγοι, ψυχαναλυτές, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί και προσκεκλημένοι καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Τέλος, η παράσταση “Στη Σωφρονιστική Αποικία” περιόδευσε σε πόλεις της Ελλάδας συμμετέχοντας σε καλοκαιρινά φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, τα Σικυώνια ’09, οι Φυλακές Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη και αλλού.
Τι σημαίνει το όνομα της ομάδας και πως το εμπνευστήκατε; Βαφτίσαμε την ομάδα μας Σημείο Μηδέν εμπνεόμενοι από τις αρετές του σημείου: αφετηρία, αρχή, προσδιορισμός, αλλά και την ανεξάντλητη σημειολογία του μηδενός: άπειρο , μετεωρισμός , απροσδιοριστία. Σε κάθε μας δουλειά νιώθουμε ότι ξεκινάμε από το μηδέν , όχι απαραιτήτως με την κακώς εννοούμενη έννοια, μιας και φλερτάρουμε με την ιδέα να αγγίξουμε το βάθος του και να φτάσουμε, κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας, και εμείς οι ίδιο στο μηδέν. Κάπως έτσι γεννήθηκε το όνομα της ομάδας. Ποια είναι τα μέλη της ομάδας και πως συναντηθήκατε; Τα μέλη της ομάδας είναι όλοι ηθοποιοί και συγκεκριμένα: ο Σάββας Στρούμπος, η Ρόζα Προδρόμου, η Αντιγόνη Ρήγα, η Ελεάνα Γεωργούλη, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης και ο Νίκος Δροσάκης. Ο Σάββας που έχει αναλάβει και τον ρόλο του σκηνοθέτη, γνώριζε τον καθέναν από μας ξεχωριστά και μας έφερε όλους σε επαφή το καλοκαίρι του 2008 για να ξεκινήσουμε τις πρόβες με το κείμενο του Κάφκα.
Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σας και ποια η κατευθυντήριος γραμμή; Βασικός άξονας της ομάδας είναι η συλλογική δουλειά και η βαθιά ανάγκη για έρευνα και αναζήτηση νέων μορφών έκφρασης. Κοινή επιθυμία ήταν να κάνουμε παραστάσεις που να μας εκφράζουν και με τους όρους που μας εκφράζουν. Να ασχοληθούμε με κλασικά έργα που μας αγγίζουν ακόμα και να αναμετρηθούμε μαζί τους. Να ζυμωθούμε μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε τα καλλιτεχνικά υλικά μας, να μπλέξουμε τις επιρροές μας και τις απόψεις μας για το τι σημαίνει θέατρο και καλλιτεχνική δημιουργία. Πως λειτουργείτε στην διάρκεια των προβών; Σε πρώτη φάση αποφασίζουμε τους άξονες του έργου που θέλουμε να φωτίσουμε. Οι πρόβες ξεκινούν με σωματικό και φωνητικό ζέσταμα και συνεχίζονται με αυτοσχεδιασμούς. Προσπαθούμε κάθε φορά να ανακαλύψουμε πώς το σώμα αντιλαμβάνεται τα ζητήματα του έργου, τι δυνατότητες έχει το ανθρώπινο κορμί, ποιά ακραία όρια ή ποιές ποιότητες μπορεί να αγγίξει, και πώς μπορεί να γεννήσει τον λόγο. Με δυο λόγια, ερευνούμε την μη καθημερινή πλευρά του σώματος, το σώμα που δεν ομοιάζει με τον εαυτό του, που δεν αναπαριστά αποκλειστικά τον εαυτό του. Η θεατρική εμπειρία του καθενός από μας, αλλά και οι ίδιες οι σπουδές μας από ένα σημείο και μετά, επικεντρώθηκαν στο Σωματικό Θέατρο, την Physical Performance και τον Χορό. Κατά συνέπεια, οι σωματικές εκφάνσεις του κάθε ρόλου είναι, κατά τη διάρκεια των προβών, πεδίο ανοιχτό προς εξερεύνηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται επιρροές από άλλες σχολές υποκριτικής.
Με τι κριτήρια διαλέγετε το ρεπερτόριό σας; Μας ιντριγκάρουν κείμενα που έχουν κερδίσει το στοίχημα του χρόνου, που καταπιάνονται με ζητήματα πανανθρώπινα, που η τεχνική γραφής τους αντέχει μέχρι σήμερα. Τόσο το έργο του Κάφκα όσο και του Σαίξπηρ, απαιτούσε μεγάλη σωματική και πνευματική βάσανο για να παρασταθεί, ωστόσο ήμασταν αποφασισμένοι να κολυμπήσουμε στα βαθιά με οποιοδήποτε κόστος. Δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρναμε, όμως η αναμέτρηση με τέτοια μεγέθη αποτέλεσε από μόνη της πολύτιμο κέρδος. Πείτε μου για την ως τώρα εμπειρία σας όσον αφορά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα Καθώς αποτελούμε μέρος του καλλιτεχνικού γεγονότος , δεν μπορούμε να εκφέρουμε αντικειμενική κρίση. Το σίγουρο είναι ότι κάνουμε αυτό που μας αρέσει, ότι κοπιάζουμε γι’ αυτό αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας και της ενέργειάς μας. Όταν καταφέρνουμε, έστω και στο ελάχιστο, να πραγματοποιήσουμε με όρους τέχνης αυτό που οραματιστήκαμε, τότε η στιγμή είναι μαγική. Είμαστε ευχαριστημένοι κάθε φορά που αυτή η εμπειρία καθρεφτίζεται στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Πως εξασφαλίζετε χώρο κάθε φορά και τι προβλήματα αντιμετωπίζετε; Αν έχετε δικό σας χώρο, πείτε μου, πως ανταποκρίνεστε οικονομικά και πως τον διαχειρίζεστε; Το ζήτημα της θεατρικής στέγης είναι πονεμένη ιστορία για όλες σχεδόν τις νέες θεατρικές ομάδες. Στην παράσταση του Κάφκα σταθήκαμε τυχεροί καθώς η Εθνική Ασφαλιστική μας παραχώρησε δωρεάν τον Χώρο Ιστορικής Μνήμης. Στο «Όπως σας αρέσει» χρειάστηκε να μισθώσουμε τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η παράσταση. Επίσης ο χώρος της περιόδου των προβών πληρώνεται από εμάς. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού; Στη “Σωφρονιστική Αποικία” μείναμε έκπληκτοι από την μαζική προσέλευση του κόσμου, γεγονός που συνηγόρησε στο να επαναλάβουμε την παράσταση για δεύτερη χρονιά. Το κοινό της πρώτης μας δουλειάς, μάς ακολούθησε και στο «Όπως σας αρέσει», δίνοντάς μας έτσι κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε.
Τι στήριξη έχετε και τι παραπάνω θα επιθυμούσατε από το ΕΚΕΘΕΧ ή άλλους πολιτιστικούς φορείς; Δεν έχουμε, μέχρι στιγμής, τύχει της στήριξης του ΕΚΕΘΕΧ. Ωστόσο για την παράσταση του Σαίξπηρ χρηματοδοτηθήκαμε από τον ΟΕΘ-ΣΕΗ. Επίσης, στη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων στηριχτήκαμε σε μικρές προσφορές ιδιωτικών πολιτιστικών και μορφωτικών φορέων καθώς και στην ανιδιοτελή προσφορά αγαπημένων μας φίλων των οποίων η παραμικρή βοήθεια υπήρξε καταλυτική. Υπάρχουν ομάδες νέων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον χώρο περισσότερα χρόνια από μας. Θα επιθυμούσαμε λοιπόν να αναγνωριστεί η δουλειά όλων αυτών των ομάδων που φέρουν έμπρακτα δείγματα διάρκειας. Σας εξασφαλίζει η εργασία σας στην ομάδα τα προς το ζειν, ή την αντιμετωπίζετε σαν καλλιτεχνική ανάγκη και εργάζεστε αλλού για να βιοποριστείτε; Μέχρι στιγμής εξασφαλίζαμε τα προς το ζειν από τα εισιτήρια. Τα διαστήματα ωστόσο που δεν παίζουμε δραστηριοποιούμαστε ποικιλοτρόπως, ο καθένας όπως μπορεί, προκειμένου να επιβιώσουμε. Οι καιροί διαφαίνονται δύσκολοι, ελπίζουμε μέσα από αυτόν τον χρηματοπιστωτικό χαμό να προκύψουν συνθήκες περισσότερο βιώσιμες, περισσότερο ανθρωποκεντρικές. Προσπαθούμε πάντως να αντισταθούμε στο κύμα απαισιοδοξίας που επικρατεί και να συνεχίσουμε να ελπίζουμε, έστω και στην ελπίδα. Όπως μάς μαρτυρά και ο Μπρεχτ σ’ έναν στίχο του: «..και η πιο μαύρη νύχτα, θα φέρει το φως…».
Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον σας ομάδας σας και ποιοι οι στόχοι σας; Να συνεχίζουμε να αγαπιόμαστε και να ονειρευόμαστε. Ευχαριστούμε θερμά. Κι εγώ σας ευχαριστώ. Η παράσταση «Όπως σας αρέσει» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ θα παιχτεί στην Πάτρα , στο θέατρο Λιθογραφείο μαζί με την «Σωφρονιστική Αποικία» του Φρανς Κάφκα, το διάστημα 18-21 Ιουνίου 2010. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα : www.simeiomiden.com Το θεατρικό τρέιλερ της παράστασης Όπως σας αρέσει κυκλοφορεί στο you tube: http://www.youtube.com/watch?v=8yoSfsKZVHY
|