Σχετικά άρθρα
ΠΟΤΕ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Τρίτη, 14 Ιούνιος 2011 15:12 | |||
H Ομάδα «ποτε...?»
…παρουσίασε στο «off-off festival» την παράσταση «ΡΩΜΑΙΟΣ ΕΓΩ Η ΙΟΥΛΙΕΤΑ» Η παράσταση θα επαναληφθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου
Περιγράψτε μας με δύο λόγια τους στόχους της ομάδας σας, τους συντελεστές και την προβληματική που σας ώθησε να την δημιουργήσετε. Ο προβληματισμός που ωθεί κάποιον να γίνει ηθοποιός είναι η άμεση κι η έμμεση επικοινωνία προς τις μονάδες και το σύνολο που αποτελούν. Το θέατρο αναπτύσσεται προσωποκεντρικά κι η θέση μας απέναντι σ’ αυτό είναι να δημιουργήσουμε ομάδες αποτελούμενες από ηθοποιούς που έχουν στόχους την επικοινωνία και την δημιουργία μιας εξελισσόμενης συνεργασίας απέναντι στην τρέχουσα κατάσταση. Στόχος της ομάδας αλλά και κάθε θεατρικής ομάδας είναι να προωθήσει το πνεύμα συνεργασίας και καλλιτεχνικής επικοινωνίας ανάμεσα στους συναδέλφους αλλά και το κοινό. Τέλος η ομάδα δεν προτείνει μόνο την συνεργασία ηθοποιών αλλά και θεατρικών ομάδων. Όσο για το τυπικό, η ομάδα ονομάζεται πότε ή ποτέ (ποτε...?) κι αποτελείται από την Ελένη Δούναβη και τον Γιώργο Τσακίρη, ενώ στην παράσταση παίζει επίσης η Δήμητρα Λημνιού.
Από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο; Το λογοπαίγνιο που δηλώνει ο τίτλος με την παρουσία ή την έλλειψη του ερωτηματικού, άλλοτε δημιουργεί μία αναμονή, άλλοτε μια απορία, άλλοτε μια προσμονή, ένα όνειρο κι άλλοτε το τίποτα. Το μαγικό της υπόθεσης είναι πως μπορεί να υποδηλώνει ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω όπως κι η ζωή.
Τι περιμένετε από την συμμετοχή σας στο off-off; Θέλουμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε κάθε μας παράσταση με την ίδια αγωνία, το ίδιο πάθος, την ίδια δοτικότητα, όχι μόνο σαν να είναι η πρώτη μας φορά αλλά σαν να είναι κι η μοναδική. Έτσι συμμετέχοντας στο φεστιβάλ νοιώθουμε μέρος ενός ζωντανού οργανισμού που μεταδίδει μια ανεξίτηλη αλήθεια. Με μεγάλη μας χαρά αναπνέουμε στα πλαίσια του off-off άλλοτε ως «πότε» κι άλλοτε ως «ποτέ». Πως αντιμετωπίζετε τα προβλήματα παραγωγής, κυρίως τα οικονομικής φύσεως; Από την αρχή της συγκρότησης της, εννοώντας από την περίοδο της σύλληψης αλλά μέχρι την υλοποίηση της ιδέας, μία ομάδα πρέπει να διευκρινίσει, να αποσαφηνίσει το ρόλο και τον τρόπο που θα κινείται στο καλλιτεχνικό «γίγνεσθαι». Δηλαδή να εντοπίσει το λόγο δημιουργίας αλλά και ύπαρξης απέναντι πρώτα απ’ όλα στον εαυτό της. Έτσι λοιπόν τα «προβλήματα» που έχει να ξεπεράσει η ίδια η ομάδα και τα μέλη της είναι πάσης φύσεως όπως καλλιτεχνικές διασταυρώσεις, συγκλίνουσες θεωρίες αλλά και το σημαντικότερο, συγκλίνουσες πράξεις. Άρα λοιπόν το οικονομικό πρόβλημα λόγω των παραπάνω, είναι σαφώς σημαντικό αλλά δεν επηρεάζει την πραγματική ιδέα και ποιότητα των πράξεων εννοώντας πάντα την ύπαρξη ορισμένων απαραίτητων μέσων ως δεδομένων.
Ποια είναι η γνώμη σας για τις νεανικές ομάδες και το αντίκρισμά τους στο ελληνικό θεατρικό τοπίο; Υπάρχει η άποψη πως δημιουργώντας οι νέοι θεατρικές ομάδες, δώσανε τέρμα στην αφάνεια των νέων τάσεων και εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης ακόμη και του λεγόμενου ως κλασσικού. Επίσης ακούγεται πως μόνο «μέσω» των ομάδων έχει βρεθεί δίοδος επιβίωσης των καλλιτεχνών. Οι απόψεις αυτές βρίσκουν σύμφωνη την ομάδα μας τονίζοντας βέβαια πάντα όχι τόσο την επιβίωση αλλά το συγκεκριμένο τρόπο που θα παρουσιάζονται τα έργα τα οποία ως τώρα βλέπαμε. Ο δημιουργικός νεανικός αέρας απομονωμένος από στείρες κι άγονες περιοχές πρέπει να είναι το κοινό σημείο των θεατρικών ομάδων που έρχονται να αλλάξουν το μέχρι τώρα τοπίο και να προωθήσουν το ομαδικό πνεύμα και την συνεργασία καλλιτεχνών και κοινού.
Ποια παράσταση παρουσιάζετε και για ποιο λόγο την επιλέξατε; Παρουσιάζουμε το θεατρικό έργο «ΡΩΜΑΙΟΣ ΕΓΩ Η ΙΟΥΛΙΕΤΑ» από το γνωστό δράμα του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Επιλέξαμε αυτό το έργο για την διαχρονικότητα και την αμεσότητά του. Ένας μεγάλος έρωτας που φτάνει στα άκρα όπως όλοι οι μεγάλοι έρωτες έρχεται σε αντίθεση με την σημερινή εποχή όπου τα συναισθήματα στην πλειοψηφία τους είναι επιφανειακά κι οι πόθοι σαρκικοί. Όλοι θέλουμε να ανατρέξουμε στους μεγάλους θεατρικούς και κινηματογραφικούς έρωτες για να αντλήσουμε κομμάτια αισιοδοξίας σε μία καθημερινότητα η οποία τα συντρίβει. Η βία έχει γίνει συνηθισμένο φαινόμενο οπότε ο ρομαντισμός είναι μια ανάσα χαράς σ’ όλο αυτό που ζούμε. Απομονώνοντας βέβαια τον ρομαντισμό από την νοσταλγία, έχουμε σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός νέου έρωτα που μπορεί να μοιάζει τόσο με τον παλιό αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να κρύψει τον αυθορμητισμό και την νεότητά του. Πως προσεγγίζετε το κοινό σας και πόσο σημαντικό είναι για σας να το επηρεάσετε ψυχαγωγικά, καλλιτεχνικά και ιδεολογικά; Για μία ομάδα αλλά και γενικότερα για τους καλλιτέχνες, ο ειλικρινέστερος τρόπος και πιθανόν ο μόνος ώστε προσεγγίσουν το κοινό είναι να κάνουν σωστά, με ειλικρίνεια, σεβασμό και εντιμότητα την δουλειά τους. Είναι σαφέστατα σημαντικό το να γνωρίζεις το ποσοστό της επικοινωνίας σου με τον κόσμο, κατά τι ποσοστό τον επηρεάζεις και κατά τι ποσοστό σε επηρεάζει αυτός. Η ομάδα μας σαφώς θα δημιουργήσει συναισθήματα, αντιδράσεις και απόψεις στους θεατές της εφόσον αποτελεί θεατρική ομάδα αλλά αυτό που θέλει να προσέξει είναι να μην ξεπεράσει τα λεπτά όρια ανάμεσα στην πρόταση και στην επιβολή.
Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση της χώρας μας σήμερα; Ως Έλληνες πολίτες θλιβόμαστε, ως καλλιτέχνες δεν απογοητευόμαστε, ως άνθρωποι, πολεμάμε κι αντιστεκόμαστε, ως ηθοποιοί ονειρευόμαστε. Το άθροισμα αυτών είναι η προσωπική μας αφύπνιση.
Τι είδους αντίδραση προτείνετε ως καλλιτέχνες; Οποιαδήποτε ενέργεια άποψη κι αντίδραση που δεν φέρει κομματική, οικονομική, κοινωνικοφιλοσοφική στράτευση αλλά και υποκινούμενα συμφέροντα, μας βρίσκει συμμάχους. Αυτό που απομένει πάντα είναι η πολιτική κίνηση και πιστέψτε μας η μεγαλύτερη πολιτική κίνηση που υπήρξε ποτέ είναι η ίδια η ζωή. Αντισταθείτε!!!
Ποια είναι η γνώμη σας για το «Επί Σκηνής»; Είναι σημαντικό κι ευχάριστο γεγονός, η ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού περιοδικού το οποίο προωθεί γεγονότα και καλλιτεχνικά δρώμενα. Είναι ελπιδοφόρο οι νέοι να μπορούν να ενημερωθούν μέσω του διαδικτύου για το τι συμβαίνει γύρω τους και πόσο μάλλον για το θέατρο το οποίο βρίσκεται σε πρώιμη κατάσταση στην Ελλάδα (κυρίως στη νεολαία). Σας ευχόμαστε να βρίσκεστε πάντα «Επί σκηνής». Παίζουν: Γιώργος Τσακίρης Ελένη Δούναβη Δήμητρα Λημνιού Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωστής Καπελώνης Κίνηση – Χορογραφίες: Χρυσής Λιατζιβίρη Επιμέλεια κειμένου: Ελένη Δούναβη Σκηνικά κοστούμια: Ομάδα «ποτε...?» Επιμέλεια μουσικής: Μανόλης Κουτσάκης - Ελένη Δούναβη Make up – μαλλιά: Αναστάσης Γαραγάνης Βίντεο – φωτογραφία: Γιώργος Μηλιώτης «off-off Athens festival» Από 6.06.2011 έως 09.07.2011 Δευτέρα έως Σάββατο: 21:30 Θέατρο Επί Κολωνώ Ναυπλίου 12 Κολωνός Τηλέφωνο: 210 5138067 Τιμές εισιτηρίων: 5€
|