Σχετικά άρθρα
ΟΜΑΔΑ 33 |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Παρασκευή, 13 Ιούλιος 2012 15:27 | |||
ΟΜΑΔΑ 33 «Έξοδος κινδύνου» Μια ομάδα φίλων με πολλαπλές καλλιτεχνικές ιδιότητες, που αποφάσισαν να αρθρώσουν την δική τους φωνή μιλώντας «από Σκηνής» για την δύσκολη και σκοτεινή εποχή μας, η οποία όμως αφυπνίζει τις δυναμικές κι ενδυναμώνει τις αντιστάσεις. Μιλάμε μαζί τους για την ομάδα τους, την παράσταση και τις προσδοκίες τους. Συστήστε μας με την ομάδα σας. Ποιοι είστε; Η Ομάδα 33 συστήθηκε όταν τρεις γυναίκες, η Μαρία Δερεμπέ, η Φαίδρα Χατζηκωσταντή και η Ευρώπη Θωμοπούλου μετά από μια σειρά συνεργασιών και μια φιλία δέκα χρόνων, αποφάσισαν να δουλέψουν πάλι μαζί. Η Μαρία πήρε τηλέφωνο ένα βράδυ την Ευρώπη. Σχεδόν δεν της είπε ούτε γεια: «Θέλω να κάνουμε μαζί μια παράσταση». Εκείνη απάντησε αμέσως «ναι». Το ίδιο βράδυ τηλεφώνησαν στην Φαίδρα... Στη συνέχεια μπήκε στην ομάδα και η Δέσποινα Μαλλή, προκειμένου να κατασκευάσει και να εμψυχώσει την κούκλα της παράστασης. Ο Βαγγέλης Λάτος - αν και μένει πλέον μόνιμα στο εξωτερικό- παρακολουθούσε πρόβες μέσω skype και ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Είναι μια ομάδα φίλων. Αυτή η φιλία κάνει τη δουλειά ακόμα πιο σημαντική και γόνιμη. Ο στόχος μας είναι να αρθρώσουμε τη δική μας φωνή, να ανεβάσουμε μια παράσταση για όλα όσα μας απασχολούν σήμερα, αλλά να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους, να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, να δουλέψουμε συλλογικά σε ένα πλαίσιο αυτοοργάνωσης. Έχουμε ξεκινήσει παραστάσεις στο Βρυσάκι στην Πλάκα, οι οποίες θα διαρκέσουν όλο τον Ιούλιο. Επίσης, συμμετέχουμε στο Athens Fringe Live και στο Δεκαπενθήμερο Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας στα Αισχύλεια 2012. Ελπίζουμε πως αυτή η παράσταση θα είναι μόνο η αρχή. Με την «Έξοδο Κινδύνου» θέλαμε να μιλήσουμε για όλα όσα μας προβληματίζουν αυτήν την εποχή. Ωστόσο πολλές φορές ο μόνος τρόπος για να αφηγηθείς τη δική σου ιστορία είναι μέσα από ιστορίες άλλων. Είναι τα δικά τους λόγια, η δική τους χώρα, οι δικοί τους άνθρωποι που αποδεικνύονται οι πιο μεγάλοι ξένοι, τα δικά τους όνειρα που διαψεύστηκαν - είναι πιο ανώδυνο. Κι ίσως ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις για τη δική σου ζωή να είναι μέσα από τις ζωές των άλλων. Για αυτό επιλέξαμε θεατρικά πρόσωπα που μπορούν να δώσουν φωνή σε αυτά που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε σήμερα.
Ποια είναι τα κείμενα που διαλέξατε και γιατί; Τα κείμενα επιλέχθηκαν και διασκευάστηκαν εστιάζοντας στη στιγμή που στέκεται κανείς μπροστά στην «Έξοδο Κινδύνου» και αναμετριέται με την απόφαση να μείνει ή να φύγει. Μέσα από τη Νόρα από το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, την Ιουδίθ από την «Εβραία» του Μπρεχτ και τις Όλια και Ειρήνα από τις «Τρεις Αδερφές» του Τσέχωφ αναμετριόμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό και με την Ελλάδα του σήμερα. Επιπλέον υπάρχουν και άλλα κείμενα και ιστορίες, ένα εκ των οποίων είναι του αγαπημένου Τάσου Λειβαδίτη. Έτσι συνδιαλεγόμαστε με αυτά που μας κρατούν ή μας διώχνουν. Κάθε ένας από μας μπορεί να βρει μέσα στην παράσταση πολλά στοιχεία από τον εαυτό του. Να αναγνωρίσει τα διλήμματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος και να αναμετρηθεί με την απόφαση του «μένω» ή «φεύγω» απ’ αυτό που ο καθένας θεωρεί πατρίδα - το σπίτι του, τη χώρα του, τους δικούς του ανθρώπους, την ίδια του την ζωή-.
Κάποτε μας έλεγαν: «Διάβαζε παιδί μου γιατί στην Ελλάδα κανείς δε γίνεται τίποτα αν δεν είναι μορφωμένος και δεν έχει καλό βαθμό απολυτηρίου. Πέρασε στο πανεπιστήμιο για να σε φωνάζουν όλοι Κυρία με Κ κεφαλαίο. Στην Ελλάδα αν δεν έχεις πτυχίο δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά. Μάθε ξένες γλώσσες γιατί στην Ελλάδα κανείς δεν πάει πουθενά αν δεν γνωρίζει τουλάχιστον δυο γλώσσες. Αν δεν έχεις μεταπτυχιακό δεν θα σε πάρει κανείς στη δουλειά του. Και προπαντός μη μιλάς, μην αντιδράς, σώπασε, κοίτα τη δουλίτσα σου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και κάνε ό,τι σου λένε». Έχουμε φίλους που με 19 απολυτήριο δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Έχουμε φίλους με πτυχίο που δουλεύουν μεροκάματο σε αποθήκη και τους φωνάζουν ΡΕ... Έχουμε φίλους που μιλούν τρεις ξένες γλώσσες τις οποίες χρησιμοποιούν μόνο το καλοκαίρι δουλεύοντας part time σερβιτόροι σε ταβέρνα. Έχουμε φίλους με δυο μεταπτυχιακά που ακόμη ψάχνουν για δουλειά. Και κανείς τους δε μιλά, δεν αντιδρά και κοιτούν τη δουλειά τους για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο - κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ετοιμάσει βαλίτσες-. Ελπίζουμε πως δε θα γίνει αυτό που φοβόμαστε. Έναν κόσμο μέσα στον οποίο να μπορείς να αναπνέεις, να εκφράζεσαι , να έχεις αξιοπρέπεια και το δικαίωμα να είσαι ο εαυτός σου.
Πως δουλεύετε στις πρόβες; Είναι μια συλλογική δουλειά, όπου ο καθένας προσφέρει και λειτουργεί μέσα από τον δικό του ρόλο. Υπάρχει σεβασμός στη διαδικασία και τη λειτουργία του ηθοποιού αλλά και εμπιστοσύνη στη ματιά του σκηνοθέτη. Ο βασικός μας οδηγός είναι η ίδια η πρόβα, η θεατρική πράξη στο εδώ και το τώρα. Αυτό ισχύει τόσο για την παράσταση όσο και για τα κείμενα αυτά καθ' αυτά, εφόσον όλα δοκιμάζονται και εξελίσσονται μέσα στην πρόβα.
Με ποιο τρόπο διαχειρίζεστε τις οικονομικές απαιτήσεις μιας θεατρικής παραγωγής αλλά και την δική σας αμοιβή; Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, εθελοντική προσφορά και πολλή-πολλή προσωπική δουλειά. Το σημαντικότερο στοιχείο που διακρίνουμε είναι πως λειτουργεί ως μια πλατφόρμα επικοινωνίας προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από την απλή ενημέρωση ή πληροφόρηση και αυτό το κάνει με σεβασμό και αίσθηση ευθύνης.
|