Σχετικά άρθρα
ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη |
Παρασκευή, 01 Νοέμβριος 2013 07:59 |
Αλεπούδες της Dawn King
Η Ομάδα Νάμα επιλέγει φέτος να παρουσιάσει ένα σύγχρονο βρετανικό κείμενο της συγγραφέας Dawn King με τίτλο Αλεπούδες (αγγλικός τίτλος: Foxfinder) στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια παραβολή η οποία συντίθεται από στοιχεία της πραγματικότητας αλλά και μυθολογικές προεκτάσεις τους, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο στον οποίο το ολοκληρωτικό καθεστώς (πιθανώς σταλινικού τύπου) έχει επιβάλλει όχι μόνο απόλυτη, τρομοκρατική εξουσία αλλά και ένα πολύ συγκεκριμένο ηθικό πλαίσιο. Οι όροι δεν προσδιορίζονται απολύτως αλλά υπάρχει σαφής η αίσθηση της απειλής η οποία λειτουργεί πολυσήμαντα επικεντρώνοντας στον ανθρώπινο παράγοντα, στην υποχθόνια συνομωσία, στην κατάδοση και την ομολογία, στην ενοχή και στην αποξένωση. Το καθεστώς εκπροσωπείται από έναν νεαρό απεσταλμένο, έναν ανιχνευτή του «κακού» ο οποίος έχει ανατραφεί σαν καλόγερος με στόχο την απόλυτη προσήλωση στις αρχές του κράτους και στην αποστολή του. Την απειλή ενσαρκώνει η «αλεπού», ένα ζώο επικίνδυνο, πονηρό, με μεταφυσικές ικανότητες και με απολύτως κακόβουλες προθέσεις το οποίο παίρνει επιπροσθέτως μυθικές διαστάσεις αφού κανείς ποτέ δεν φαίνεται να το έχει δει. Το κτήμα είναι πλημμυρισμένο από νερό και δεν αποδίδει, οι βροχές συνεχίζονται, οι απώλειες βαραίνουν, οι γείτονες εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους κι ο αγρότης που δέχεται την επίσκεψη του ελεγκτή, αποφασίζει να αποδεχτεί την ύπαρξη των αόρατων αλεπούδων ώστε να εναποθέσει σ’ αυτές την ευθύνη του θανάτου του γιου του και να γλυτώσει από τις ενοχές του ενώ η σύζυγός του πανικόβλητη τον βλέπει να μετατρέπεται σε εκτελεστή. Ο επισκέπτης πάλι παρά την αυστηρή του εκπαίδευση παραπλανάται από την παιδικότητα και την αθωότητα της οικοδέσποινας σε βαθμό που αν μην μπορεί να συγκρατήσει την ερωτική του επιθυμία γι’ αυτήν προκαλώντας θανάσιμη βλάβη και στους τρεις αλλά και υποχθόνιους κλυδωνισμούς στο εξ ίσου αόρατο καθεστώς… Μια Μπεκετική περιπέτεια που δεν υπόσχεται ούτε λύτρωση, ούτε κατάκτηση της επίγνωσης αλλά ανακινεί διαρκώς έναν ολοέν αυξανούμενο εφιάλτη. Ο συμβολισμός είναι εμφανής κι οι ανατροπές αναμενόμενες ενώ οι δυναμικές του έργου οδηγούν στο ελικοειδούς φόρμας φινάλε επισημαίνοντας την διαρκή επανάληψη των λαθών, των παραλείψεων, των παραπλανήσεων και των εκτροπών της κάθε μορφής εξουσίας, εντός και εκτός ανθρώπινης υπόστασης. Το έργο διαθέτει αργούς ρυθμούς τους οποίους υιοθέτησε η σκηνοθέτης δημιουργώντας ένα γοτθικού βάρους δραματουργικό μίγμα με την συνδρομή του στοιχείου της βροχής και την αυστηρή αίσθηση των απολύτως μινιμαλιστικών σκηνικών και των προβολών βίντεο οι οποίες προσδιορίζουν και ανατρέπουν την σκηνική χωροταξία, ορίζοντας αχνά το δεύτερο και τρίτο επίπεδο δράσης, το εκτός του οίκου και το εντός του ψυχισμού. Οι ερμηνείες ισορροπούν ανάμεσα στην φυσικότητα και την σχηματικότητα, χωρίς ιδιαίτερο χιούμορ κι αποφεύγοντας τις έντονες εξάρσεις, προσθέτοντας ένα κρίσιμο βάρος στα τεκταινόμενα κι ενισχύοντας την ασφυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι εναλλασσόμενοι ρυθμοί, οι επαναλαμβανόμενοι ήχοι κι οι φωτιστικές εντάσεις.
Σημείωμα σκηνοθέτη:
Πόσο πραγματικοί είναι οι φόβοι μας; Πόσο στέρεη η λογική μας, σε ποιο βαθμό ο κόσμος μας είναι πραγματικός ή στηρίζεται σε φαντασιώσεις και ιδεοληψίες;Οι Αλεπούδες είναι μια εύστοχη παραβολή για τη σχέση φαντασίας και πραγματικότητας, λογικής και παράλογου, σ’ ένα αυταρχικό καθεστώς που χειρίζεται τις άλογες πλευρές της πραγματικότητας για να διαιωνίσει την κυριαρχία του. Βασίζεται στην υποταγή που φέρνει ο φόβος και στην αδυναμία της λογικής να κυριαρχήσει και να προσφέρει διεξόδους. Στο έργο της Dawn King ακόμη και ο έσχατος ανθρώπινος πόνος, η απώλεια ενός παιδιού, δεν οδηγεί στην χειραφέτηση αλλά στην επικράτηση του φόβου και του παράλογου. Τελικά δεν είναι σαφές τι καθοδηγεί τους ήρωες του έργου: η αυταρχική εξουσία, το παράλογο, ο έρωτας ή το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Το ερώτημα που τίθεται στο θεατή αφορά πολύπλευρα τον κόσμο μας. Η απάντηση όμως παραμένει εναγώνια αμφίσημη. Η συνάφεια του συγκεκριμένου έργου με το σήμερα έγκειται στην αλληγορική απεικόνιση μιας κοινωνίας όπου παράλογες υποθέσεις και αδόκιμες θεωρίες μπορούν τελικά να εξελιχθούν σε μια εφιαλτική πραγματικότητα, συνθλίβοντας τις βασικές ανθρώπινες αξίες.
Βιογραφικό συγγραφέα:
Η Dawn King (Ντων Κινγκ) είναι μια βραβευμένη συγγραφέας που γράφει για το θέατρο, το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο ενώ παράλληλα διδάσκει μαθήματα θεατρικής γραφής σε ενήλικες και παιδιά. Είναι μέλος του συγγραφικού φόρουμ του BBC, «BBC Writersroom 10», και μόνιμη συνεργάτης του Finborough Theatre. Έχει υπάρξει ακόμα μέλος των προγραμμάτων Theatre and Royal Court Theatre Young Writers. Το έργο της Foxfinder απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Paratango το 2011 και παρουσιάστηκε στο Finborough Theatre. Κέρδισε ακόμα το Βραβείο του πιο πολλά υποσχόμενου θεατρικού έργου στο Off West End Awards το 2012. Μεταξύ άλλων έργων της είναι τα Water Sculptures/ZOO double bill (Τhe Union Theatre), Face Value (Stephen Joseph Theatre, Scarborough), και Doghead Boy and Sharkmouth Go To Ikea (The Junction, Cambridge). Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος Μουσική: Στέλιος Γιαννουλάκης Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Θεοδοσίου Παίζουν: Σαμουήλ: Δημήτρης Λάλος Ιουδίθ: Ιωάννα Παππά Ουίλιαμ: Χάρης Χιώτης Σάρα: Ιωάννα Κολλιοπούλου «Επί Κολωνώ» (Κεντρική σκηνή) Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94 Κολωνός Τηλέφωνο: 210 5138067 Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00 Πέμπτη, Παρασκευή & Σαββάτο στις 21:15 Ως την Κυριακή 13 Απριλίου 2014 Διάρκεια: 90΄ Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 16 ευρώ Λαϊκή παράσταση Τετάρτης: Γεν. είσοδος 10 ευρώ Φοιτητικό & ανέργων: Τετάρτη ως Παρασκευή 10 ευρώ, Σαββάτο-Κυριακή 12 ευρώ email
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Δείτε το τρέιλερ της παράστασης: http://www.youtube.com/watch?v=4irkHUDyTjE Οι φίλοι του θεάτρου μπορούν να παρακολουθήσουν και τις τέσσερις παραστάσεις του φετινού εναλλασσόμενου ρεπερτορίου της Κεντρικής Σκηνής, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, με ένα ενιαίο εισιτήριο των 32 ευρώ, δηλαδή με συνολική έκπτωση 16 ευρώ. Οι παραστάσεις αυτές και τα εισιτήρια τους είναι: Αλεπούδες – 16 ευρώ Ήταν Κάποτε – 10 ευρώ 2013 / MelinaM. – 10 ευρώ Rebeeecca – 12 ευρώ |
Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 01 Νοέμβριος 2013 08:19 |