Σχετικά άρθρα
ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη |
Τετάρτη, 04 Μάιος 2011 23:48 |
Πολύ κακό για το τίποτα Του William Shakespeare Η δραματουργία
Η κωμωδία αυτή του κορυφαίου Άγγλου δραματουργού αναφέρεται στα μυστήρια του έρωτα και στις συγγενείς μ’ αυτόν παρεξηγήσεις μέσα από το πνεύμα του Βικτωριανού συντηρητισμού αλλά και της ηδονόφιλης ανθρώπινης φύσης που εύκολα ενθουσιάζεται κι εξ ίσου εύκολα καταδικάζει. Διασκεδαστικό σε πρώτη ανάγνωση αλλά υπονομευτικό και σκοτεινό στο βάθος του, το έργο ξεκινάει με την εύθυμη άφιξη των στρατιωτικών που επιστρέφουν θερμόαιμοι από νικηφόρα μάχη για να συναντήσουν τα κορίτσια στην αυλή του κυβερνήτη, την κόρη του, την ξαδέλφη της και τις ακόλουθές τους που εξ ίσου θερμόαιμες ετοιμάζονται η καθεμία με τον δικό της τρόπο να μυηθούν στα μυστήρια του γάμου με στόχο τις ερωτικές απολαύσεις τις οποίες αυτός υπόσχεται μέσα από τις παρθενικές τους φαντασιώσεις. Όμως η συνομωσία ενός σκοτεινού συκοφάντη, απ’ αυτούς που τόσο αγαπάει ο συγγραφέας να τοποθετεί στα έργα του, ανιχνεύοντας την κρυμμένη μοχθηρία της διαστρεμμένης ανθρώπινης φύσης, φέρνει τον ερωτευμένο άντρα αντιμέτωπο με την υποτιθέμενη απιστία της πάναγνης μέλλουσας συζύγου του. Εύκολα ο έρωτας πέφτει από το υψηλό βάθρο στο οποίο τον τοποθέτησε ο πόθος καθώς η συκοφαντημένη κόρη χάνει την αίγλη της θυσιασμένη στο βωμό της συντηρητικότητας. Ευτυχώς βέβαια μέσα σ’ αυτή την σφύζουσα από ερωτισμό περιπέτεια τα πάντα αποκαθίσταται και τα ευτυχισμένα ζευγάρια δίνουν εν τέλει τους θνησιγενείς γαμήλιους όρκους αφού κι η κυνική, αθυρόστομη ξαδέλφη υποχωρεί πανηγυρικά στην πολιορκία ενός εξ ίσου ετοιμόλογου κι αλαζονικού μ’ αυτήν αρσενικού. Η αποθέωση της ζωής σε αντιπαράθεση με την μελαγχολία ενός «κατασκευασμένου» θανάτου σε μια υπέροχη γιορτή των αισθήσεων η οποία δεν παύει να αποτελεί «Πολύ κακό για το τίποτα» όπως «Πολύ κακό για το τίποτα» αποδεικνύεται κι η ηδονική έλξη κι η επώδυνη σύγκρουση των ζευγαριών και οι ηθικές προκαταλήψεις που την ενισχύουν κι η κάθε συκοφαντία που υπονομεύει την ένωσή τους είτε ανταποκρίνεται είτε όχι στην πραγματικότητα αλλά πάνω απ’ όλα «Πολύ κακό για το τίποτα» αυτός ο ενθουσιώδης, ασήμαντος και ταυτόχρονα ανυπεράσπιστος κι ακατανίκητος ζωοδότης έρωτας. Τολμηρή γλώσσα, ευφάνταστα ευφυολογήματα, δυναμικές αντιπαραθέσεις κι εφευρετικές λεκτικές αναμετρήσεις σε μια από τις πιο έξυπνες και ύπουλες κωμωδίες του πνευματώδους και σαρκαστικού William Shakespeare.
Η παράσταση
Η σκηνική απόδοση του νεαρού Αλέξανδρου Κοέν σε δική του μετάφραση, μέσα σ’ ένα ανανεωτικό πνεύμα και με πολλά σύγχρονα σκηνοθετικά στοιχεία να εμβολίζουν το κλασσικό σαιξπήρειο πνεύμα, είναι μια ενθουσιώδης, δροσερή και φρέσκια προσέγγιση στην περίτεχνη δραματουργία χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις με μέτριες ερμηνείες και μάλλον αδέξια κινησιολογική, σκηνογραφική και ενδυματολογική αντιμετώπιση. Ατυχής η μετατροπή του κυβερνήτη σε κυβερνήτρια κι επίσης προβληματική η διευθέτηση των δραματικών στοιχείων στη δεύτερη πράξη όπου η κλασσική σαιξπηρική κωμωδία μεταμορφώνεται αίφνης σε μεγαλόστομη τραγωδία χωρίς όμως το ανάλογο δραματουργικό και σκηνοθετικό έναυσμα. Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια που χωρίς να αποτυγχάνει στους βασικούς της στόχους δεν καταφέρνει εν τέλει να καλύψει τις επί μέρους ατέλειες και να ανταποκριθεί στις εγγενείς δυναμικές του ιδιαίτερα απαιτητικού αυτού έργου.
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα Μουσική: Μιχάλης Δέλτα Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη Κινησιολογία: Φρόσω Κορρού Απόδοση στίχων: Αθανασία Καραγιαννοπούλου Βοηθοί σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη, Μαρκέλλα Στάμου Βοηθός σκηνογράφου: Λήδα Δοκουμετζίδη
Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής Αγγελική Καρυστινού Ολυμπία Σκορδίλη, Ιωάννα Αγγελίδη Βασίλης Μαργέτης Νικόλας Βασιλειάδης Γιώργος Γεμελιάρης Μαρία Πουλιέζου Γιάννης Αθανασόπουλος, Ρωμανός Μαρούδης Αγγελική Σεπέτη.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ Ελευσινίων 15 Μεταξουργείο
Τηλέφωνο: 210 5201684
Έως 7 Ιουνίου
|