Σχετικά άρθρα
COMMEDIA DI ΤΕΧΝΗ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Τετάρτη, 23 Ιούνιος 2010 18:55 | |||
Commedia di Τέχνη Ζαν Κοκτώ – 4 Εικόνες
Μιλήστε μου για την ομάδα σας και το ιστορικό της πορείας της. Η ομάδα Commedia di Τέχνη ξεκίνησε να σχεδιάζεται τον χειμώνα που πέρασε. Είναι μια πρωτοβουλία της Ζωής Ακαμιωτάκη μαζί με το Νάσο Παπαστάθη. Την Άνοιξη του 2010 πλαισιώθηκε από αρκετούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς, φωτογράφους, κινηματογραφιστές, μουσικούς, ζογκλέρ, εικαστικούς και γενικότερα ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη. Η πρώτη της δουλειά, «Ζαν Κοκτώ – 4 Εικόνες» παρουσιάστηκε στο Nosotros στα Εξάρχεια στις 19 και 20 Ιουνίου και θα συμμετέχει στο Off –Off Athens που διοργανώνει το Θέατρο Επί Κολωνώ στις 25 και 26 Ιουνίου. Παράλληλα ετοιμάζεται για τη συμμετοχή στο Tzoumerka Art Festival στα Τζουμέρκα και το ARTogether Festival στην Αθήνα. Η ομάδα ασχολείται με το θέατρο, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο και την εμψύχωση. Πολλά πράγματα συζητιούνται και σύντομα θα ανακοινωθούν και νομίζουμε ότι είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Μιλήστε μου για την παράσταση που παρουσιάζετε στο φεστιβάλ Η παράσταση αποτελείται από τέσσερα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ. Είναι τέσσερις εικόνες που φέρουν τέσσερις ιστορίες ανθρώπων που δεν σκέφτονται μόνο αλλά, κυρίως, νιώθουν. Ο Κοκτώ και οι ήρωές του δεν μιλούν με τη λογική, αντίθετα παίζουν με αυτή, αλλά διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους με το συναίσθημα. Οι ιστορίες φέρουν στο προσκήνιο ένα είδος ζωής που έχει εκτοπιστεί πλέον αλλά που οι σύγχρονοι άνθρωποι αναζητούν. Οι τέσσερις εικόνες, χρησιμοποιώντας την αίσθηση, τα σύμβολα και στοιχεία από το ψυχολογικό θέατρο ζωντανεύουν και εμψυχώνουν αυτή τη ζωή. Ο λόγος είναι το ένα μέσο έκφρασης. Η τέχνη του τσίρκου, ο μουσικός αυτοσχεδιασμός και μια σειρά από καλλιτεχνικά ερεθίσματα συνθέτουν μια παράσταση που μιλά για το συναίσθημα, το όνειρο, την ποίηση, τις σχέσεις...
Πως αντιλαμβάνεστε το μέλλον του θεάτρου στη χώρα μας; Το μέλλον χρειάζεται να είναι δημιουργικό και γόνιμο. Υπάρχουν στοιχεία αναγέννησης και αυθεντικής δημιουργίας που είναι ανάγκη να είναι οι φορείς της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Ο άνθρωπος στο μέλλον έχει ανάγκη από την ψυχική, κοινωνική, παιδευτική και πολιτιστική δράση και καλλιέργεια του θεάτρου και όχι από θεάματα που απλά τον εντυπωσιάζουν και τον κάνουν να περνά ιλαρά την ώρα του. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ελληνική σκηνή με τις πολλές ομάδες και χώρους θα έχει ποικιλία ερεθισμάτων και θα παίζει τον ρόλο που περιγράφουμε, ώστε να είναι μια πηγή γόνιμου πολιτισμού.
Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον; Η ομάδα αυτή είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ονειρευόμαστε η ομάδα να έχει μια συνέχεια και μια ποιοτική καλλιτεχνική πορεία.
Τι γνώμη έχετε για το φεστιβάλ; Πολύ καλή διοργάνωση. Σε έναν πολύ ιδιαίτερο, καλλιτεχνικό και ενδιαφέροντα χώρο. Την πρώτη βραδιά νιώσαμε πολύ ζεστά και όμορφα. Είναι πολύ οργανωμένο σαν φεστιβάλ. Μας δίνει μια ευκαιρία να συστηθούμε στον κοινό αυτής της πόλης και να ανεβούμε στη σκηνή. Την ολοκληρωμένη άποψή μας θα σας την πούμε και μετά τις βραδιές των παραστάσεών μας και στο τέλος του φεστιβάλ.
Για ποιο λόγο κάνετε θέατρο; Για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας μέσα από την τέχνη, να εκφράσουμε επίσης τις ανησυχίες των ανθρώπων που θα μας παρακολουθήσουν. Να είναι κάθε μας παράσταση μια επικοινωνία με λόγια, συναισθήματα και τέχνη μεταξύ της ομάδας και του κοινού. Και να μπορέσει η τέχνη να αλλάξει ή να διαμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο.
Ποια είναι η γνώμη σας για το διαδικτυακό περιοδικό για το θέατρο «Επί Σκηνής»; Δεν το έχουμε διαβάσει. Το ότι υπάρχουν περιοδικά για την τέχνη είναι πολύ καλό και χρειάζεται να υπάρχουν.
Ναι, αλλά για να υπάρχουν θα πρέπει και να τα διαβάζετε... Καλή σας επιτυχία!
|