13 Οκτωβρίου 2005

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Χάρολντ Πίντερ ο οποίος με τα έργα του ξεσκεπάζει τον γκρεμό κάτω από την καθημερινή φλυαρία και εισβάλλει στις κλειστές αίθουσες της καταπίεσης.


Χειμώνας 2008-2009

Μια ομάδα κουρασμένων αλλά όχι παραιτημένων ανθρώπων, συζητάει την ιδέα να μιλήσει για την τέχνη μέσα από ένα φρέσκο και ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους μας μέσο: Το διαδίκτυο.

 

Ανάμεσα σε οικονομικές κρίσεις, σκάνδαλα, εξεγέρσεις πανδημίες, εκλογικές αναμετρήσεις και αιματηρούς πολέμους, τα μέλη αυτής της ομάδας παρακολουθούν παραστάσεις, βλέπουν ταινίες, πηγαίνουν σε γκαλερί, ακούν μουσική ξανά και ξανά, διαβάζουν ασταμάτητα και συζητούν. Κυρίως όμως παρακολουθούν τη ζωή γύρω τους και μέσα τους. Αγωνιούν και ονειρεύονται μια διέξοδο. Μια παρηγοριά.

Έτσι σχηματίζεται σιγά-σιγά η σύλληψη για ένα διαδικτυακό σύμπλεγμα, το ART@NET το οποίο φιλοδοξεί να περιλάβει στις ηλεκτρονικές του σελίδες, μια σειρά περιοδικών για την τέχνη. Σελίδες που θα φιλοξενούν καλλιτέχνες αλλά και φιλότεχνους, έργα και ημέρες των δημιουργών του παρελθόντος και του παρόντος, εκδηλώσεις και παραστάσεις, έργα τέχνης και καλλιτεχνικές δράσεις απ’ όλο τον κόσμο, μελέτες και ανέκδοτες έρευνες, σχόλια και κείμενα, forum για συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων, πλούσια ύλη γύρω από κάθε καλλιτεχνικό θέμα που υποστηρίζεται με συνέπεια, ποιότητα και ακεραιότητα.

Επιθυμούμε να δούμε την τέχνη σαν ένα τμήμα αναπόσπαστο της ζωής μας και να την αφήσουμε να αφυπνίσει εκείνο το κομμάτι μας που ακόμα παραμένει ουσιώδες κι ατόφιο.

Θα θέλαμε να διερευνήσουμε νέους δρόμους με σεβασμό στην παράδοση, ν’ ανοίξουμε διάλογο με τους αναγνώστες μας, ν’ αφήσουμε, χωρίς περιορισμούς άλλους εκτός από την αλήθεια, την έμπνευση και την ποιότητα, τις φωνές των δημιουργών να μιλήσουν για το έργο τους και για τον κόσμο μας.

Θέλουμε τις τέχνες ζωντανές, απομυθοποιημένες, να δραστηριοποιούνται στο πεζοδρόμιο, στη λεωφόρο, μέσα στα σπίτια μας, στα πεδία των μαχών, στις φυλακές και στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές του κόσμου και στα γκέτο, εκεί όπου άνθρωποι πεινάνε, σκοτώνονται, πενθούν και με όποιο τρόπο διαθέτουν αγωνίζονται.

Μέσα από την διαδικτυακή επικοινωνία δίνεται η ευκαιρία για μια πιο άμεση και πλουραλιστική επαφή με σας, τους αναγνώστες μας, ενώ σας προσφέρεται η ευκαιρία να συμμετέχετε στην δημιουργία και την εξέλιξη της ύλης μας, εκφράζοντας την γνώμη σας και προσφέροντας τις γνώσεις σας για την καλύτερη αξιοποίηση του υλικού μας.

Το ξέρουμε πως η τέχνη δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο, ξέρουμε όμως επίσης πως μπορεί να κάνει εμάς καλύτερους και πιο δυνατούς, αν την εμπιστευτούμε.

Πολυτέλεια μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, όχι όμως κι η τέχνη. Η τέχνη είναι ανάγκη, είναι τελετουργία, κάτι σαν προσευχή.

Αφήνουμε στους πλούσιους κι ισχυρούς των καλλιτεχνικών κυκλωμάτων τις ηχηρές εκδηλώσεις, τα ιλουστρασιόν έντυπα και τις εκθαμβωτικές πρεμιέρες. Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για την τέχνη της ανάγκης, του πόνου, της βαθιάς, ανθρώπινης αγωνίας, που είναι και η μόνη πραγματική τέχνη.

Σας καλούμε να αποδείξετε μαζί μας σε όλους εκείνους που επιχειρούν να λεηλατήσουν τις ιδέες και τα όνειρά μας, πως δεν είναι τόσο δυνατοί όσο νομίζουν.


Η αρχή …«Επί Σκηνής»

Ξεκινάμε τις δράσεις μας μ’ ένα διαδικτυακό περιοδικό για το θέατρο, το «Επί Σκηνής».

Είμαστε αποφασισμένοι μέσα από τις σελίδες αυτού του περιοδικού, να προασπίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της θεατρικής τέχνης, από καταβολής της, να απευθύνεται αυτή ειδικά, σε μας, που την αγαπάμε κι επιμένουμε να την υπηρετούμε μέσα από όχι λίγες αντιξοότητες, δυσκολίες κι απογοητεύσεις. Ας αρκεστούν οι υπόλοιποι στα ακριβά αυτοκίνητα, τις βίλλες και τις δεξιώσεις τους.

Το πρώτο πειραματικό «τεύχος 0» θα εξελίσσεται μέχρι να ετοιμαστεί το τεύχος 1. Τα επόμενα τεύχη μας θα εκδίδονται στις δέκα κάθε μηνός με ολοκληρωμένη την ύλη τους. Για την ώρα πάρτε μία γεύση, ενώ εμείς συνεχίζουμε.

Αξίζει να πληροφορηθείτε για τις φετινές δράσεις του «νεαρού» φεστιβάλ που διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά οι AbOvo, του Bob theatre. Στο θέατρο Χώρα, νέες ομάδες με ταλέντο και κέφι συμμετέχουν σε μια διοργάνωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φανατικό κοινό. Μουσικές εκδηλώσεις πλαισιώνουν το φεστιβάλ που εξαπλώνεται στις σκηνές αλλά και στο Φουαγιέ του θεάτρου.

Το ραντεβού μας θα είναι εδώ, κάθε μέρα, από σήμερα, σ΄ αυτόν τον διαδικτυακό τόπο που ανήκει σε σας. Σε όλους σας. Σας περιμένουμε για να ξεκινήσουμε μαζί το ταξίδι και να το απολαύσουμε.