Σχετικά άρθρα
PREVIEW : ΑΝ ΖΟΥΣΑ ΤΩΡΑ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Τετάρτη, 06 Απρίλιος 2011 08:21 | |||
Αν ζούσα τώρα Τρεις φανταστικές συνεντεύξεις από τον Νίκο Λακόπουλο σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά Ο Νίκος Λακόπουλος στο υπό έκδοση βιβλίο του «Αν ζούσα τώρα» παίρνει οκτώ φανταστικές συνεντεύξεις από ισάριθμα ιστορικά πρόσωπα αλλά μέσα από την «σύμβαση» του ότι ζουν στις μέρες μας. Τρείς απ’ αυτές τις φανταστικές συνεντεύξεις, με τους Μέγα Αλέξανδρο, Ιησού Χριστό και Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα γίνονται παράσταση. Ο Ιησούς Χριστός λέει πως είναι θύμα μιας προφητείας και εξηγεί τι ακριβώς συνέβη τότε. Ο Μέγας Αλέξανδρος περιγράφει τα παιδικά του χρόνια και εξηγεί τη σχέση του με τον Άμμωνα. Ο Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα μας δίνει την δική του εκδοχή για την πειρατεία. Η ομάδα των συντελεστών της παράστασης απαντάει στις ερωτήσεις του Επί Σκηνής και σας προσκαλεί την Παρασκευή στις 8 Απριλίου να την παρακολουθήσετε δωρεάν, αν είστε οι πρώτοι που θα στείλετε mail στο περιοδικό.
Μιλήστε μας για το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου. Θοδωρής Βουρνάς: Στο υπό έκδοση βιβλίο του ο Νίκος Λακόπουλος παίρνει οκτώ φανταστικές συνεντεύξεις από οκτώ ιστορικές προσωπικότητες. Ό Ιησούς, Ο Μπαρμπαρόσα, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Καρλ Μαρξ, ο Φρόυντ, ο Τσε Γκεβάρα, ο Βελουχιώτης και ο Χεμινγουέιη έρχονται στο «σήμερα» για να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη ζωή και το έργο τους μέσα από πρίσμα της σύγχρονης πραγματικότητας.
Τι σημαίνουν για σας οι τρεις προσωπικότητες που διαλέξατε ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους και επί σκηνής; Θοδωρής Βουρνάς: Από τις οκτώ συνεντεύξεις του βιβλίου διάλεξα εκείνες με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ιησού Χρηστό και τον Μπαρμπαρόσα γιατί αφορούν τρεις προσωπικότητες που τις χωρίζουν αιώνες ιστορίας αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο: Όλοι τους ακολούθησαν την μοίρα τους χωρίς να έχουν άλλη επιλογή. Θα δοθεί στον καθένα τους η ευκαιρία να κάνει έναν απολογισμό της ζωής του και να μας αφήσει να αναρωτηθούμε πως τους έχει κρίνει η ιστορία με βάση την ηθική που ορίζει η κάθε εποχή.
Πως αλληλεπιδρούν η θρησκεία, η ιστορία κι οι διαφορετικοί ηθικοί κώδικες στο έργο; Αλέξιος Κοτσώρης: Διαφορετικοί τομείς που μοιάζουν τόσο παράταιροι και όμως έχουν τόσα να μοιραστούν... Εξετάζοντας τον καθένα ως ένα σύνολο πράξεων και ακολούθως ατελείωτων λεπτομερειών, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το κάθε το κάθε τι εν τέλει έχει να κάνει με ελευθερία και συνειδητοποίηση. Αρκεί να σκεφτούμε πως ορισμένοι ηθικοί κώδικες με το πέρασμα του χρόνου παύουν να ισχύουν. Ενώ αντίθετα βλέπουμε θεωρίες που αφορούν άμεσα την ύπαρξη του ανθρώπου, τη συνύπαρξή του με τη φύση, να επιβιώνουν. Τελικά η παράσταση, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε όλα, θρησκεία, ιστορία και ηθικούς κώδικες διότι δεν τηρεί τα όρια, οπότε τα πάντα είναι πιθανά! Έχεις το δικαίωμα μέσα από την τέχνη, να πάρεις την πιο απίθανη υπόθεση και να την κάνεις πραγματικότητα.
Ποια είναι η γέφυρα με το σήμερα; Μήτση Αγγελική-Ειρήνη: Η προσέγγιση του κειμένου είναι ανθρώπινη. Τρεις ιστορικές προσωπικότητες «αν ζούσαν τώρα»... Μας μιλούν για το παρελθόν τους αντιπαραβάλλοντάς το με το σήμερα. Ο Μέγας Αλέξανδρος μας αποκαλύπτει ότι πίσω απ’ την προσωπικότητα ενός ισχυρού άντρα μπορεί να κρύβεται ένα φοβισμένο παιδί που ψάχνει την ταυτότητά του. Ο Ιησούς Χριστός μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σημασία δεν έχει η φιλολογία γύρω από τη ζωή του, αλλά η Διδασκαλία του που η σημερινή Εκκλησία δυσκολεύεται να ακολουθήσει. Ο Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα μας εξηγεί τί ήταν Πειρατεία στις μέρες του και πως δεν έχει σχέση με τη σημερινή πειρατεία γιατί τα ήθη της εποχής του ήταν πιο ξεκάθαρα και όχι υποκινούμενα από πολιτικές σκοπιμότητες. Σήμερα στην εποχή της ταχύτητας και των επιφανειακών ηθών πρέπει να αναρωτηθούμε: Πιστεύουμε; Εξυμνούμε; Παρασυρόμαστε; Τι πιστεύετε ότι θα τραβήξει το κοινό στην παράστασή σας; Μάριος Ντερντές: Το «Αν ζούσα τώρα» είναι μια παράσταση με ξεχωριστό στυλ. Αφορά τρεις προσωποκεντρικές συνεντεύξεις από ιστορικά πρόσωπα που είναι γνωστά, σχεδόν στο σύνολο της ανθρωπότητας. Το ενδιαφέρον λοιπόν έγκειται στην διαφορετικότητα της προσέγγισης του ιστορικού προσώπου από τον συγγραφέα, τον σκηνοθέτη, τον ηθοποιό. Δηλαδή όλη η ιστορία περνάει από τέσσερα φίλτρα και μαζί μ’ αυτό του θεατή, πέντε. Η απάντηση αυτή νομίζω πως μπορεί να μας ξεκλειδώσει το ερώτημα. Είναι μια ιδιαίτερη παράσταση στην οποία όλοι βάζουν ένα λιθαράκι ώστε να υπάρξουν «επί σκηνής» ο Χριστός, ο Μέγας Αλέξανδρος κι ο κουρσάρος Μπαρμπαρόσα. Τρία πρόσωπα που απασχόλησαν, απασχολούν και θα συνεχίσουν για πολύ καιρό να απασχολούν την ανθρωπότητα.
Πως αντιλαμβάνεστε την πορεία του θεάτρου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ειδικά στις μέρες μας; Γιάννης Φραγκίσκος: Το θέατρο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια σημειώνει μια αξιοσημείωτη θα έλεγα πορεία. Ολοένα και περισσότερα άτομα, νέοι στην πλειοψηφία τους, κυνηγούν το όνειρό τους ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα "πατήσουν" το πόδι τους στο σανίδι. Δυστυχώς η κρίση που επικρατεί στην Ελλάδα στις μέρες μας, πέρα από το οικονομικό-κοινωνικό κομμάτι, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα πολιτιστικά-καλλιτεχνικά δρώμενα. Εντούτοις, πιστεύω πως σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο μπορεί ο καλλιτέχνης και το έργο του να αναδειχθούν. Θεωρώ ότι τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αποδειχθεί ότι η τέχνη δεν είναι ελιτίστικη. Ειδικά το θέατρο πρέπει να βρει πάλι τη δύναμή του, που είναι αδιαμφισβήτητη στην ιστορία. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε αυτή την εποχή είναι ότι οι καλλιτέχνες τώρα μετατρέπονται ευκολότερα σε «κομμάτι» του συστήματος. Πιστεύω πως για το αυθεντικό θέατρο, τώρα είναι η ευκαιρία του. Κείμενο: Νίκος Λακόπουλος Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς Παίζουν: Αλέξιος Κοτσώρης Ειρήνη Αγγελική Μήτση Μάριος Ντερντές Γιάννης Φραγκίσκος Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Λεγάτου Έως 17 Απριλίου Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 Bar Theater Decadence Εμμανουήλ Μπενάκη 87 Εξάρχεια Τηλέφωνο: 210 3813685 Διάρκεια παράστασης: 65΄ Εισιτήριο 12 ευρώ (με ποτό)
|