Σχετικά άρθρα
ΓΡΑΝΑΔΑ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη |
Κυριακή, 11 Μάρτιος 2018 07:59 |
ΓΡΑΝΑΔΑ του Γιάννη Καλαβριανού Η δραματουργία (από το δελτίο τύπου) Η Γρανάδα, «η πόλη του καλού θανάτου», είναι ο τόπος όπου άρχισε να μπλέκεται η ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας, πριν από 35 χρόνια. Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι ενός ερωτευμένου ζευγαριού, ένα ατύχημα που ακολούθησε και μία συμφωνία σιωπής, έδεσαν τις ζωές όλων, με φόντο την ιστορία της Ιωάννας της Τρελής. Η Ιωάννα, μια Ισπανίδα βασίλισσα χωρίς βασίλειο που πέρασε από την ίδια πόλη και έμεινε κλεισμένη σε ένα κάστρο για 46 χρόνια πενθώντας για την απώλεια του συζύγου της, έγινε η έμμονη ιδέα του πατέρα της οικογένειας και εν αγνοία της, τους σημάδεψε, 500 χρόνια μετά. Ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ανατραπούν όλα, υπενθυμίζοντάς μας το απλούστερο: πως από τότε που ξεκίνησε το αέναο ταξίδι της ζωής, είμαστε εκτεθειμένοι στη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη λύπη. Η «ΓΡΑΝΑΔΑ» είναι μια παράσταση για την απώλεια, τις συμπτώσεις που δένουν τις ζωές μας για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβούν, και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν.
Μια παράσταση με ιδιαίτερα χαρίσματα η οποία κινείται σε παράλληλες λεωφόρους που αλληλεπιδρούν, τον κόσμο της βασίλισσας Ιωάννας της Καστίλλης (γνωστής και ως Ιωάννας της τρελής) που αλόγιστα ερωτευμένη καταστρέφεται από τις ίδιες της τις εμμονές και τον κόσμο τον σημερινό μιας οικογένειας της οποίας ο πατέρας εξ ίσου εμμονικά καταπιάνεται με την ιστορία της ξεχασμένης βασίλισσας ενώ μέσα του ένας κρυφός έρωτας και στην πορεία, ένα τυχαίο τραγικό συμβάν, παίζουν ένα επώδυνο για όλους παιχνίδι, με την απώλεια. Ποιητική, κάπως εξεζητημένη γραφή που μέσω της σκηνοθεσίας και των ευέλικτων ερμηνειών καταφέρνει να επανακτήσει την αμεσότητά της, χαρακτήρες κλασσικοί και εν τούτοις πρωτότυποι στις λεπτομέρειες τους, στις σκοτεινές εσχατιές της ύπαρξής τους, στις ανεξέλεγκτες προσπάθειες τους να διαχειριστούν την αντιξοότητα αλλά και την τραγωδία. Υπάρχει ένας υπόγειος δεσμός ανάμεσα στην ιστορία της παράξενης βασίλισσας και της αθηναϊκής, μεσοαστικής οικογένειας που ενδυναμώνει και με πρωτότυπο τρόπο φέρνει στην επιφάνεια το «ανομολόγητο» ενώ οι μονόλογοι της παρούσας-απούσας βασίλισσας συνδέουν τους δύο κόσμους με δεσμά ακατάλυτα, προσφέροντας μια διέξοδο στα ακατέργαστα αλλά κυριαρχικά πάθη τους. Με μια πολύ ενδιαφέρουσα διαχείριση του παράλληλου χρόνου η ιστορία κινείται μέσα από μια σειρά δραματουργικών κορυφώσεων για να καταλήξει σε μια εξ ίσου τραγική με την απώλεια συνθήκη, εκείνη της αποδοχής της.
Έντονη η αίσθηση του χιούμορ και του σαρκασμού, καλοδουλεμένες και άρτιες οι ερμηνείες, ατμοσφαιρική η άυλη παρουσία της Φωτοπούλου μέσω βίντεο, λειτουργική και ιδιαίτερα ευρηματική η σκηνογραφία, εξαίσια η μουσική που συγχρωτίζεται και με την δραματουργία και με την σκηνοθεσία, ατμοσφαιρικοί οι φωτισμοί. Η παράσταση, αν και δίνει την αίσθηση πως θα απογειωθεί, δεν τα καταφέρνει, η τελική κορύφωση απουσιάζει από την δραματουργία, οι επί μέρους εντάσεις που την υπόσχονται δεν οδηγούνται σε μια δημιουργική ενορχήστρωση, δεν συνδυάζονται αλλά διασκορπίζονται, βαραίνοντας και τραβώντας σε μάκρος την εξέλιξη της ιστορίας η οποία δεν επικεντρώνεται στην κυρίαρχη δυναμική και δεν προσανατολίζεται προς έναν ξεκάθαρο στόχο. Ωστόσο αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε τη «Γρανάδα» για την δεξιοτεχνική σκηνοθεσία της, για το πάντρεμα δραματικότητας και χιούμορ στη δρματουργία και για τις αξιόλογες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μποζοπούλου Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη Βοηθός σκηνογράφου: Λυδία Τσάτσου Ιστορικός σύμβουλος: Ελένη Δρίβα Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή Οπτική ταυτότητα - Σχεδιασμός αφίσας: Σάκης Στριτσίδης
Παίζουν: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Γλάστρας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Έφη Σταμούλη
Σε video, στο ρόλο της Ιωάννας της Τρελής: Λυδία Φωτοπούλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris Εκτέλεση παραγωγής: Ζωή Μουσχή
Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο στις 21.00. Κυριακή στις 17.00. ΤIMEΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:15 (κανονικό), 10 (φοιτητικό), 8 (ανέργων), 5 (ατέλειες). ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά. Από Μηχανής Θέατρο Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο Τηλέφωνο: 210 5232097 ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:Viva.gr
|